Oljeskyddskonferens Karlskrona 24-25 nov 2021

Det är den årliga oljeskyddskonferensen som i år förlagts till Karlskrona. Den kommer genomföras som normal konferens men även via internet. Kent har anmält sig för medverkan digitalt.

 

Jag deltog digitalt vid konferensen under två heldagar. Vi var ca 120 deltagare och det större antalet var med digitalt.

Det var ett mastigt men intressant program uppdelat i 6 block:

1. Nyheter från NSO (Nationell samverkansgrupp för oljeskadeskydd)

2. Aktuella händelser.

Bl a grundstötning av mindre fartyg på Fårö, olycksåret 2021, en redovisning hur Norge arbetat med ett stort utsläpp av vax- och paraffinklumpar samt hur ett talloljeutsläpp hanterats.

3. Juridik och regelverk

4. Nyheter miljö.

Hur protokoll för miljöuppföljning tas fram. En intressant redovisning hur vårt miljöfarligaste skeppsvrak tas om hand. Lukt, smak och toxicitet hos olika bränslen.

5. Nationella och internationella projekt

Stockholms läns regionala oljeskyddsplan. Lokal förmågeutveckling i Stockholms län. Utbildning oljeskadeskydd i Västra Götaland. Kartläggning av förmågan i svenska kustlän och kommuner. Effektivare skydd i dricksvattentäkter. EU projekt IMAROS. EU projekt OILART. HELCOM: Ny aktionsplan (BSAP) och reviderad bekämpningsmanual.

6. NSO Strategisk dialog

Mitt intryck: Intressant om protokoll för uppföljning av strandförorening, där bl a "vår" Kinesiska tanker som grundstötte utanför Bornholm var en del i underlaget och där skador på fåglar utgör en av de parametrar som används. Drönare och artificiell intelligens ökar möjligheten att få bättre överblick och kunna göra säkrare bedömningar.

Det var också ett fascinerande inlägg om hur ett skeppsvrak hanteras när det miljösäkras.

Viktigast kanske ändå var att få en insyn i hur förändring av fartygssäkerhet och bränslesammansättning påverkar hur sanering ska utföras. T ex är rena utsläpp av tjockolja nästan helt försvunna p g a en förbättrad farttygsflotta. Samtidigt förändras bränslesammansätttningen så innehållet i evt utsläpp är mycket svårdefinierat p g a mängder med olika medel tillsätts för att få ner svavelhalten.

Vikten av att få den Digitala Miljöatlasen att fungera kan inte nog understrykas, inte minst p g a att personförändringar sker snabbare och snabbare och kompetenser därmed är snabbflyktiga - det måste finnas en kompetens säkrad som inte är personknuten.

Det ska tas fram ett förslag till ny Handlingsplan för oljeskadeskydd. Den ska remissbehandlas under jan - feb. Remissunderlag kommer inte skickas ut utan kommer finnas på MSB:s hemsida.

Kent

Workshop Handlingsplan oljeskadeskydd 2021-09-01 och 2021-09-08 Digitalt

Bo och Kent har deltagit i en workshop under två dagar. Det har gällt ta fram ideér och tankar inför en ombearbetning av Handlingsplanen för oljeskadeskydd. Denna skedde alltså digitalt via verktyget Zoom. Detta visade sig, efter lite inkörningsproblem, vara ett relativt lättarbetat konferens verktyg. Båda vi som deltog upplevde workshopen som både trevlig och resultatinriktad och med goda möjligheter att delta i samtalet.

Arbetet i workshopen har lett till en mängd synpunkter som slutits samman i den slutliga produkten:

Sveriges strategi för oljeskadeskydd - Handlingsplan,  som ni kan hitta här: https://rib.msb.se/filer/pdf/28045.pdf

 

Nationell konferens oljeskadeskydd - Digitalt 2021-09-01 och 2021-09-08

En tvådagars konferens om oljeskadeskydd kan det vara kul? Ja, absolut, och intressant! Läs här så förstår ni:

Långsiktiga miljökonsekvenser - historisk tillbakablick

Goda exempel från länen:

     Samverkan i Stockholmsregionen och kommunikationssamordning

     Oljeskyddsutbildning i Västra Götaland

     Regional oljeskyddsplan för Hallands län

Infrastruktur och industrin:

     Infrastruktur till sjöss

     Beredskap i Göteborgs hamn

Vrak och olja:

     Sjömätning och miljöfarliga vrak

     Undersökning av vrak

     Arbetssätt och tömning

Nyheter:

     Toxicitet hos nya hybridoljor

     Trafikmönster och hybridoljor

     Olycksåret 2019

Detta fyllde alltså de två konferensdagarna och jag försäkrar på ett väldigt intressant sätt, inte minst tack vare mycket tydliga och trevliga föreläsare! Väl använda två dagar!

För er som vill fördjupa er klicka på länken nedan så kommer ni till MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) där ni kan få mycket kunskap om oljeskydd!

https://www.msb.se/sv/amnesomraden/skydd-mot-olyckor-och-farliga-amnen/cbrne/oljeskadeskydd/

 

 

Oljesaneringsövning i Simrishamn

Den 29 oktober genomfördes oljesaneringsövningen som planerat. Saneringsvagnarna kördes fram på Bornholmskajen och där restes sedan tvättningstälten. Bilder: Bert Rydhagen

KFV Skåne Sydost

Besöksadress: Gamla Branteviksvägen 7, Simrishamn

Org.nr:  802523-3787

 

Kontaktpersoner: Bo Olsson              070-296 09 30      bo.k.olsson@hotmail.com

                                  Bert Rydhagen     0411-169 79

                                  Kent Andersson  076-282 87 70      carpe.diem.nu@outlook.com