Senaste nytt

Årsmöte!

        Ja, nu blir det årsmöte!

1 dec kl 1800 i Skeppet (Turistbyrån)

Simrishamn

Föreningen bjuder på något gott till fikat. Vi pratar om verksamheten framåt och om igelkottar!

VÄLKOMNA!


Den skarpa blicken från en duvhök - mångas skräck!




Resultat av inlämnade kroppar till SVA

 

När du läser denna dystra läsning så får du tänka på alla fåglar som vi räddat och som återgått till ett, förhoppningsvis, bra liv i naturen.

Bortsett från dysterheten är det ändå intressant att se vad som är orsaken till att fågeln kommit till oss.

 

16 Insända fåglar + 1 igelkott till SVA mars 2020

 

Art                              kön                          vikt       utlåtande/diagnos

 

Ormvråk "Börringe"           hane, ungfågel        410       äldre skada i bröstbenet, utmärgling, muskelförtvining

Ormvråk                               hane, ungfågel        410       utmärgling, inre organen dåliga, ”dålig på  att jaga”

 

Ormvråk "Börringe"           ? ungfågel                 430      utmärgling, rikligt med spolmask                

 

Fjällvråk                               hane, vuxen             490      utmärgling, inga fettreserver, lunginflammation

 

Fjällvråk                               hane, ungfågel        420      avmagrad, inre blödningar. Trauma

 

Hornuggla                            hane, vuxen                  ?      fraktur av bäckenet, inre blödningar. Trol påkörd

 

Hornuggla                            hane, vuxen             180      inga fettreserver, utmärglad

 

Jorduggla                             hane, vuxen             200      inga fettreserver, utmärglad,  luftsäcksinflammation

 

Kattuggla                              hona, vuxen            470       medelgott hull, men 2 frakturer i höger överarm

 

Kattuggla                                                                 320       kraftigt utmärglad, äldre fraktur h vinge

 

Röd glada                              ?  ungfågel               750       kraftigt utmärglad, äldre sårskador

 

Tornfalk                                hona,  ?                      100       utmärglad

 

Sparvhök                              hane, vuxen             490      två sår på h vinges insida som lett till utmärgling

 

Skata                                      hane, ungfågel        270     kraftig blödning i hjärnan, flugit mot eller påkörd?

 

Smålom                                 ungfågel                   980     kraftig muskelförtvining, utmärgling

 

Ejder                                       hona, vuxen           1400    ingen påvisbar orsak, trol. påkörd

 

Igelkott                                  hane, vuxen             770    gott hull, men frakturer i över- o underkäke, kunde därför inte äta                                     



Nyhet!

Läs senaste protokollet. Klicka på protokoll här ovan. Det ligger ute tills nästa protokoll kommer.



Från styrelsemöte 2019-08-14

Jag noterade från mötet att vi fick blodad tand när vi blev beviljade anslag förra året. Vi söker igen för att kunna upprätthålla kompetens för saneringen av oljeskadade fåglar, samt till vår löpande verksamhet.

Kent fick uppdrag att göra ett förslag till enklare "journal" för att dokumentera telefonförfrågningar.

Ordf har tagit in prisuppgifter för den förbättring som ska göras vid voljären i Tågarp. Beräknad kostnad; 5500 kr. Vi räknar med att göra arbetet själva under hösten.


Från styrelsemöte 2019-05-22

Det noteras bland annat, mycket glädjande, att Malmö Djurskyddsförening beviljat bidrag med 22000 till elinstallation vid vår voljär i Tågarp. Stort tack!

I Tågarp är nu kamera installerad, mycket tack vare Stig Lindahls son! Stort tack!

Vi är också tvingade att förstärka runt voljären, utmed marken för att förhindra djur bita sönder nätet och ta sig in.

Ordf presenterade ett journalblad som ska användas när skadat vilt tas om hand. Det finns olika för anläggningarna i Tågarp och Simrishamn.

Slutligen har föreningen nu ett organisationsnummer: 802523-3787

Vi önskade varandra en skön sommar och så ses vi igen i augusti.


Från årsmöte 2019-04-03

Det blev lite förändringar i styrelsen. Ny kassör blev Margareta Nörregård. Nya revisorer: Stig Lundkvist och Bosse Månsson, revisorssuppleanter Stig Lindahl och Gudrun Stenkula. Antalet ledamöter i styrelsen minskades till sex. Bo Olsson är fortsatt ordförande, Kent Andersson ny vice ordförande efter Bert Rydhagen som avsagt sig just det uppdraget men kvarstår i styrelsen och Margareta Nörregårds styrelsemandat förlängdes med två år.

Bo tackade för de avgåendes, Helen Nilssons och Sven Perssons, arbete i föreningen liksom Bert Rydhagens arbete som vice ordf och sekreterare.  Årsmötet höll också en tyst minut för att hedra våra bortgångna medlemmar Artur Ekman och Jan-Erik Andersson som båda lagt ner mycket tid och kraft i föreningsarbetet.


Från styrelsemöte 2019-02-12

Den ekonomiska situationen gicks igenom inför årsmötet som följer i mars. Kassören redovisar ett årsresultat som visar på minus 47000 kr. Minuset beror helt på den voljär som byggts under året och som vi nu vet får en slutkostnad på 94500 kr. Det känns betryggande att det trots årets minus finns en kassa på ca 105000 kr. Det noteras att vi har en ormvråk just nu som gäst i voljären. Allt tyder på att det kommer gå  bra för den.


Från styrelsemötet 2018-11-26

Det viktigaste var kanske att vi beviljats bidrag från Djurskyddsföreningen med 10000 kr och från Georg och Margit Tykessons Stiftelse med 20000 kr. Styrelsen noterar med tacksamhet detta. Samtidigt blir det en diskussion om vilka behov som finns, bl a belysning i voljär samt kamera för att kunna följa skadade fåglar i voljären.


Från föreningsmötet 2018-09-12

Senaste nytt om voljären. Efter en hel del bidrag, de största från Malmö djurskyddsförening, KFV Bromölla samt Artur Ekmans minnesgåvor, blir nettokostnaden ca 90 000 kr.

Behovet av tvättinstruktörer diskuterades. Vi kontaktar KFV Skåne för att aktualisera en gemensam kurs i regionen.

Styrelsen har ansökt om bidrag från Georg och Margit Tykessons stiftelse

Kallelse till våra möten ska utgå via SMS eller mail. Vill ni ha kallelse - kontakta Bo med uppgifter.

Det var förstås en sedvanligt god avslutning, signerad Margareta!

                                                                                                                                                                                                                                                     Uppdaterat 180912


Strandövning i Karlskrona 27-29 augusti

Kustbevakningen, MSB och Länstyrelsen genomför en övning tillsammans med samtliga länder runt Östersjön med avsikten att vara bättre förberedd vid en oljeskada. Övningen är uppdelad i två delar, dels en havsövning för upptagning av olja, dels en strandövning för att ta hand om olja på stranden och förhindra skador på t ex fåglar. I samband med den senare är KFV på plats och förevisar utrustning för sanering av oljeskadat vilt. Från KFV Sydost deltar Bo, Bosse, Kent, och Tord.

Uppdaterat 180821

 



Från föreningsmötet 2018-05-22

Bo informerade om att han närvarat vid vår tidigare medlem Artur Ekmans begravning. De anhöriga hade i annonsen bett att man skulle tänka på KFV:s verksamhet. Det innebar att 10700 kr kommit in i bidrag vilket tacksamt noterades.

 

Det blev mycket diskussion om det pågående voljärbygget. Bo hade en ca-pris uppgift på nät runt 5000 kr. Hur klarar vi avskilja voljären? Margareta hade en idé om enkla dörrar som kan fällas ut. Det blev väl den idén vi går vidare med. Vi får se var det slutar. Det diskuterades också hur vi ska göra utslussningen bra och säker. Stimulerande diskussion!

 

Några av föreningens medlemmar åker till KFV-Riks årsstämma på Gotland, vilket förstås också pratades en del om.

 

Det planeras en stor konferens i Karlskrona i augusti. Det gäller oljesanering och samtliga Östersjöländer är involverade och där KFV också ska delta och visa upp utrustningen för sanering av oljeskadade fåglar

 

Slutligen måste nämnas den makalöst goda rabarber/röda vinbärspaj som Margareta hade åstadkommit!

                                                                                                                                                    Uppdaterat 180523



Fåglar under behandling

Just nu finns en ung duvhök hos oss. Funnen inne i en maskinhall i Kåseberga. Ser pigg ut med någon defekt på höger vinge. Har börjat flyga så smått, äter jättebra. Nu är den satt i utevoljären. Har redan visat att den flyger bättre och bör kunna släppas inom några dagar. Efter några dagar i  voljären, och några utanför, har den nu lämnat området för ett, förhoppningsvis, bra, fritt, duvhöksliv

 

Uppdaterat 180821




Utomhusvoljär

Bygget har försenats p g a den kalla och frusna våren. Men nu gott folk, nu växer voljären fram som den värsta vårblomma! Kolla på bilden! Vi är tacksamma att de natur- och djurintresserade ägarna av gården, ställer mark till förfogande. Förstås också ett stort tack till våra byggare! Voljären invigd och klar. Första fåglar har varit duvhök och röd glada.

                                                                            Uppdaterat 180821



Voljärkamera

2016-11-10   Äntligen! Efter många bekymmer och funderingar har vi nu en fungerande voljärkamera i vår lokal. Det har nog mest varit vår okunskap som skapat de största bekymren. Men nu har Bo löst de sista problemen så nu ska vi kunna se vad som händer i voljären när vi inte är där! Det ska bli riktigt intressant! Det är så man längtar efter någon patient!

Så här ett år efter anskaffandet och många inkörningproblem fungerar den bra och ger information av ostörda fåglars beteende, en ovärderlig hjälp i rehabiliteringen!

                                                                                                                                                                                       Uppdaterat 171114

KFV Skåne Sydost

Besöksadress: Gamla Branteviksvägen 7, Simrishamn

Org.nr:  802523-3787

 

Kontaktpersoner: Bo Olsson              070-296 09 30      bo.k.olsson@hotmail.com

                                  Bert Rydhagen     0411-169 79

                                  Kent Andersson  076-282 87 70      carpe.diem.nu@outlook.com